José Martins Laaduntarkastuspäällikkö

"Etsin määrätietoisuutta, fokusta, ammattitaitoa ja rohkeutta"

José Martins työskentelee Fennovoimalla laaduntarkastuspäällikkönä. Ensimmäisellä tapaamisellamme huomioni kiinnittyi häneen säteilevään hymyynsä ja ystävällisyyteen. Josén tiimi kasvaa kovaa vauhtia, joten keskustelimme hänen johtamistyylistään ja neuvoista työnhakijoille.

Miten päädyit Suomeen, José?

Vaimoni on suomalainen. Tapasimme Kiinassa, jonka jälkeen asuimme muutaman vuoden Portugalissa. Vuonna 2002 päätimme kokeilla asumista Suomessa. Jäimme tänne ja lapseni ovat syntyneet Suomessa.

Millaista on asua Suomessa?

Olen asunut Suomessa monta vuotta, joten tunnen sydämessäni, että olen osittain suomalainen. Täällä on turvallista ja rauhallista, ja luonto on kaunis. Olen onnistunut löytämään kotini täältä.

Pääkaupunkiseutu ja muu Suomi eroavat elämäntyyliltään. Käydessäni laitospaikkakunnalla Pyhäjoella huomaan, että jo puhetyyli, sen rytmi on erilainen. Helsinkiläiset puhuvat enemmän, kun taas Pyhäjoella ollaan varautuneempia, kuitenkin hyvin ystävällisiä.

Puhut myös sujuvasti Suomea?

Kyllä. Vei jonkin aikaa oppia suomen kieli, mutta tärkeintä on harjoitella. Täydellistä suomeni ei ole, aina on vara parantaa.

Kalenteristasi näkee, että matkustat paljon. Miksi?

Viime vuonna matkustin enemmän kuin tänä vuonna. Vierailin eri valmistajien luona tarkastamassa, kuinka he valmistautuvat Hanhikivi 1 -projektiin. Matkustan myös kuukausittain Hanhikivi 1 -työmaalle, – on tärkeää käydä paikan päällä, tavata ja tuntea ihmiset. Siellähän me tulevaisuudessa toimimme. Nautin näistä vierailuista Pyhäjoella – minua motivoi nähdä paikka, missä asiat laitetaan käytäntöön.

Kertoisitko tiimistäsi, se kasvaa kovaa vauhtia.

Vuosi 2020 on ollut muutoksen vuosi. Tällä hetkellä meitä on tiimissä yhdeksän, tulevaisuudessa kuutisenkymmentä. Laaduntarkkailussa tärkeintä on riippumattomuus ja puolueettomuus. Näin voimme varmistua siitä, että tuote täyttää vaatimukset. Laaduntarkkailu on eri asia kuin suunnitteluratkaisut tai projektin eteneminen, eikä laaduntarkkailijan tehtävänä ole sanoa, onko suunnittelu hyvää vai huonoa. Se on suunnittelijoiden tehtävä – me varmistamme, että tuote täyttää suunnitteluvaatimukset.

Mihin kiinnität huomiota rekrytoidessasi uusia osaajia?

Laaduntarkastajat ovat luonteeltaan pessimistejä, ja heidän on kyettävä näkemään uhat ja riskit. Ammattitaidon lisäksi arvostan päättäväisyyttä, fokusoituneisuutta ja rohkeutta. Tarkastusten aikana voi joutua kokemaan painetta alihankkijan taholta, sillä joillakin päätöksillä saattaa olla merkittävä vaikutus aikatauluun. Tarkastajalta vaaditaan vahvaa persoonaa ja syvällistä ymmärrystä omasta roolista. Sinnikäs on oltava, ja samalla sekä ystävällinen että varma omasta työstään.

Miten luonnehtisit itseäsi esimiehenä? Kuinka johdat tällaisia vahvoja asiantuntijoita?

Tiimimme on vielä nuori, ja etsimme toimintatapojamme. Esimiehenä olen proaktiivinen, ja uskon, että menestyksen salaisuus on valmistautuminen. Valmistaudumme aina huolellisesti, tapasimme sitten viranomaisia tai alihankkijoita. Meillä on suunnitelma, olemme keskittyneitä ja valmiita, ja jaamme yhteisen näkemyksen asiasta.

Työni on huolehtia siitä, että ihmiset voivat antaa parhaansa. Tarjoan asiantuntijoilleni heidän tarvitsemansa tuen, strategian ja näkemyksen. Mikromanageeramisesta en välitä, mieluummin annan asiantuntijoille tilaa löytää ratkaisu itse.

Mitä jos joku on eri mieltä kanssasi?

Erimielisyys on menestyksen siemen! Arvostan eriäviä näkemyksiä, sillä niistä saan itsekin uutta perspektiiviä. Pahin painajaiseni on, että kaikki ovat kanssani samaa mieltä kaikesta. Mahdollisuus esittää pelotta omia mielipiteitä on olennainen osa turvallisuuskulttuuria. Itse saatan esittää asiat välillä tunteikkaasti, mutta opettelen antamaan yhä enemmän tilaa toisille.  

Tiimissämme on seitsemän eri kansallisuutta. Tulemme Portugalista, Ranskasta, Bulgariasta, Saksasta, Venäjältä, Virosta ja Suomesta. Erilaiset taustat tuovat mukanaan erilaisia mielipiteitä, mutta minusta se on vain hyvä asia.

Minkä neuvon antaisit niille osaajille, jotka harkitsevat, jättäisivätkö hakemuksen tiimiisi?

Älä turhaan ujostele. Valmistaudu kovaan työhön, olemme vaativia. Pysy määrätietoisena.

Tiimissämme on neljä periaatetta. Ensinnäkin, älä myöhästy. Toiseksi, älä pelkää elefanttia. Ydinvoimalan rakentaminen on kuin iso elefantti, mutta sen voi hallita pala kerrallaan. Kolmanneksi, hae ratkaisua. Rohkaisen tiimiläisiäni myös ongelmanratkaisuun, ei vain ongelmien esille tuomiseen. Neljänneksi, pidä katse pallossa, keskity käsillä oleviin asioihin, joihin voimme vaikuttaa.

Tiimihenkemme on hyvä, ja me kaikki todella arvostamme erilaisuutta, kokemusta ja avoimuutta.

Lisää uratarinoita

A group photo of a young woman, and two young men in front of a window, smiling.

Kesätyö Fennovoimalla antoi mahtavia työkavereita ja kartutti työkokemusta

Kaisa Pellinen, Safeguards-päällikkö

Fennovoiman onnellinen Safeguards-päällikkö