"Suomessa elämä on vähemmän stressaavaa"

Fennovoiman sopimuksenhallintapäällikkö Jörg Nicklis on työskennellyt useissa maissa: Saksassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja nyt toistamiseen Suomessa. Keskustelimme kulttuurieroista ja hänen vaikutelmistaan Suomesta.

Jörg, miksi valitsit Suomen?

Työskenneltyäni useissa eri projekteissa aloin jossain vaiheessa etsimään mahdollisuutta työskennellä uudessa pitkän tähtäimen ydinvoimaprojektissa. Kiinnostuin Suomesta, sillä olin työskennellyt täällä aiemmin ja tiesin, että Suomi on hyvä maa työelämän tasapainon ja erityisesti perheiden kannalta. Päädyin Fennovoimalle, jossa voin hyödyntää monen vuoden kokemustani uusien ydinvoimaprojektien parissa työskentelemisestä. Palasin Suomeen, kun Fennovoima ilmoitti haluavansa minut mukaan projektiin.

Kun tulit Suomeen töihin 13 vuotta sitten, miltä se tuntui?

Se oli itse asiassa todella mukavaa. Olin käynyt täällä aiemmin työmatkoilla ennen kuin muutin viideksi vuodeksi Rauman alueelle ja vaikutelmani olivat aina olleet hyvin positiivisia. Pidin maaseudusta sekä merestä ja koko vapaa-ajan ympäristö oli todella rento. Suomessa elämä on vähemmän stressaavaa verrattuna muihin maihin, kuten Saksaan tai Ranskaan. Täällä on rauhallisempaa, vähemmän tungosta ja kaunis luonto on aina läsnä.

Ajatteletko edelleen samoin?

Kyllä, ehdottomasti. Tiesin, että Suomi on oikea paikka minulle ja perheelleni asua ja työskennellä täällä, miellyttävässä ympäristössä. Suomi on myös puhdas, moderni ja turvallinen maa ja sosiaaliset edut ovat perhemyönteisiä. Jos työskentelet ja sinulla on lapsia, Suomessa voi saada päiväkotipaikan kahdessa viikossa. On myös paljon erilaisia kerhoja, joissa voi viettää aikaa lasten kanssa ja jopa jättää lapset hoitoon vähäksi aikaa. Kirjastoissa on leikkipaikat lapsille sekä paljon erilaisia ryhmiä ja tunteja jopa vauvoille. Saksassa monet ryhmät ovat täyteenvarattuja. Olemme jopa vitsailleet, että Saksassa täytyy varata paikka vauvauinnista jo ennen kuin olet raskaana. 

Moni pitää suomen kieltä vaikeana. Onko sinulla ollut vaikeuksia kielen kanssa?

Kyllä, suomen kieli on vaikeaa, mutta minulla ei ole ollut kieliongelmia. Itse asiassa on ollut yllättävää, miten hyvin englantia puhutaan. Kommunikoiminen ei ole ollut vaikeaa ja vaikka suomalaiset saattavat vaikuttaa ujoilta, he ovat aina hyvin avuliaita ja kohteliaita. Fennovoimassa on kansainvälinen henki ja kaikki ovat valmiita puhumaan englantia tai opettamaan muutaman sanan suomea. Olen käynyt muutamilla suomen kielen tunneilla ja ymmärrän paljon sanoja. Ravintoloissa ja kaupoissa ymmärrän lähes kaiken kirjoitetun.

Mitä eroja olet suomalaisessa työkulttuurissa verrattuna muihin kulttuureihin, joissa olet työskennellyt?

Paljon riippuu siitä onko tottunut työskentelemään toimistossa vai itse projektin parissa. Suomalaiset ovat tottuneet työskentelemään isoissa projekteissa, ovat avoimempia ja heillä on tekemisen meininki. Heidän on ratkottava ongelmia saattaakseen projektit maaliin. Muilla aloilla ihmiset ovat hiljaisempia. Kasvokkain tapahtuva kommunikointi ei ole niin yleistä. Ihmiset suosivat tekstiviestejä ja sähköposteja, vaikka istuisivat lähekkäin. Voi olla iso muutos ulkomaalaisille, että suomalaiset saattavat olla introverttejä eivätkä seuraa mitä ympärillä tapahtuu. Olen myös oppinut, että toisten tervehtiminen toimistolla ei ole niin yleistä kuin muiden maiden työkulttuureissa, mutta se ei silti ole merkki töykeydestä.

Mielestäni myöskään avoin toimistoympäristö ei toimi Suomessa, sillä ihmiset yrittävät olla häiritsemättä muita ja monet myös käyttävät kuulokkeita, jotta heitä ei häirittäisi. Jotkut pyrkivät välttämään kommunikointia avoimessa toimistossa, jotta eivät häiritsisi kollegoita. Tämä eroaa Saksasta ja Yhdysvalloista, joissa ihmiset puhuvat avoimissa toimistossa ja liittyvät keskusteluihin. Itse suosin pieniä, 2-4 hengen toimistoja, joissa on mahdollista pitää nopeita kokouksia ilman kokoushuoneen varaamista.

Onko suomalainen työkulttuuri mielestäsi tasa-arvoisempi?

Kyllä, on posiitivista, että kulttuuri on tasa-arvoinen. Miehet ja naiset ovat hyvin tasa-arvoisia, mikä saattaa joissakin kulttuureissa olla jopa liian tasa-arvoista. Arvostan sitä ja se on erityisen hyvä asia työelämässä.

Mielestäni Suomessa on silti hieman hierarkkinen ajattelutapa. Yleensä ihmiset ovat tasa-arvoisia, mutta silti ihmiset haluavat antaa esimiehen päättää asioista ja välttävät antamasta mielipiteitään päätöksentekoon liittyvissä asioissa.

Tasa-arvo merkitsee myös reiluutta ja mielestäni suomalaiset ovat tässä hyviä.

Millainen tiimisi on ja mitä teette sopimuksenhallintayksikössä?

Tiimimme on melko pieni, vain viisi ihmistä, mutta kaikki ovat hyvin aktiivisia. Meitä on yksi saksalainen, virolainen ja kolme suomalaista. Roolimme on neuvoa projektiin liittyvissä asioissa omistajan ja toimittajan välillä. Hoidamme muutoksia, vaihteluja, kirjeenvaihtoa sekä autamme ongelmatilanteissa ja eriävissä näkemyksissä. Tavoitteenamme on, että projekti etenee hyvin ja on mahdollinen. Työskentelemme läheisesti lakiosaston kanssa, mikäli esiin nousee suuria kiistoja, riskejä tai korjausehdotuksia. 

Vuosien saatossa sopimuksessa saattaa esiintyä muutoksia vaikkapa tarkoitukseen liittyen tai laki- ja teknologiamuutoksia, esimerkiksi sallituissa sähkölampuissa. 10 vuoden päästä saattaa kehittyä uutta teknologiaa, joka vaatii jälleen muutoksia. On hyvä, että minulla on insinööritaustaa, jotta osaan arvioida tekniikkaan ja projektiin liittyviä asioita helpommin.

Miten neuvoisit ulkomaalaisia, jotka harkitsevat muuttoa Suomeen ja Fennovoimaan liittymistä?

Ensin kannattaa miettiä pitääkö Suomesta. Erityisesti suurkaupunkien ulkopuolella on melko hiljaista ja paljon luontoa ympärillä. Kannattaa myös miettiä talousasiat kuntoon. Suomi on kallis maa, joten on hyvä laskea tulevat menot ennen kuin neuvottelee palkasta. Suosittelen myös miettimään lomia. Suomen lain mukaan ensimmäinen loma saattaa olla vasta vuoden kuluttua töiden aloittamisesta. Kannattaa keskustella vaihtoehdoista, mikäli haluaa lomailla ensimmäisen vuoden aikana.

Lisää uratarinoita

A group photo of a young woman, and two young men in front of a window, smiling.

Kesätyö Fennovoimalla antoi mahtavia työkavereita ja kartutti työkokemusta

Kaisa Pellinen, Safeguards-päällikkö

Fennovoiman onnellinen Safeguards-päällikkö