Turbiini-generaattori

GE Steam Power Systems toimittaa Hanhikivi 1 -laitosyksikön höyryturbiini-generaattorin. Se koostuu korkeapaineturbiinista, välipaineturbiinista, kolmesta matalapaineturbiinista sekä samalla akselilla olevasta generaattorista.

Laitteen tekniset tiedot:

  • Laiteyksikkö perustuu Alstomin Arabelle-teknologiaan
  • Kokonaispituus lähes 80 metriä.
  • Koko turbiini-generaattori painaa yhteensä lähes 2 500 tonnia (korkeapaine- ja välipaineturbiinit painavat noin 450 tonnia ja kolme matalapaineturbiinia ja generaattori kukin painavat noin 500–600 tonnia).
  • Matalapaineturbiinien viimeisen vyöhykkeen siipien pituus on noin 1,8 metriä ja kärkiväli lähes 6 metriä.
  • Turbiini-generaattorin akseli pyörii 1 500 kierrosta minuutissa.
  • Hanhikivi 1 -voimalaitoksen sähköteho on 1 200 megawattia ja laitos tuottaa vuodessa noin 10 terawattituntia sähköä, mikä on yli kaksinkertainen luku Helsingin kaupungin vuosittaiseen sähkönkulutukseen (4,5 TWh vuonna 2015) verrattuna. 10 terawattituntia kattaa on noin 13 prosenttia koko Suomen vuosittaisesta sähköntarpeesta.

Höyryturbiini-generaattori valmistetaan Ranskassa. GE Steam Power Systems alansa kokenut toimija, joka hankki Alstomin energialiiketoiminnan vuonna 2015. Näitä Alstomin Arabelle-tekniikkaan perustuvia turbiini-generaattoreita on useissa ydinvoimaloissa ympäri maailmaa. 

Turbiini-generaattorin toimintaperiaate

Turbiini-generaattori on ns. perinteinen osa voimalaitosta – sen avulla tuotetaan reaktorin tuottamasta höyrystä sähköenergiaa valtakunnalliseen kantaverkkoon.

Käytännössä reaktorilaitoksella tuotettu vesihöyry johdetaan turbiinille. Tämän höyryn lämpöenergia saa turbiinien siivet pyörimään ja turbiinien kanssa samalle akselille kytketyssä generaattorissa turbiinien liike-energia muutetaan sähköenergiaksi.

Samantyyppinen turbiini-generaattori löytyy myös muista lauhdevoimaloista, mutta vettä kuumennetaan esimerkiksi polttamalla kivihiiltä.