Työmaan yritystarinoita

Hanhikivi 1 -työmaa tarjoaa runsaasti työtilaisuuksia erikokoisille teollisuuden ja rakennusalan toimijoille.

Hanhikiven niemellä rakennetaan parhaillaan infraa ja tukirakennuksia niin, että kaikki voimalaitoksen rakentamista tukevat toiminnot ovat mahdollisimman valmiina, kun itse voimalaitoksen rakentaminen alkaa. Fennovoiman arvion mukaan infran sekä apu- ja tukirakennusten rakentamiseen käytetään vuosina 2015–2018 yhteensä noin 400–500 miljoonaa euroa.

Tarjolla on runsaasti työtilaisuuksia erikokoisille teollisuuden ja rakennusalan toimijoille. Seuraavassa esimerkkejä työmaalla jo toimivista yrityksistä:

Destia

Destia on ollut Hanhikivi 1 -hankkeessa urakoitsijoiden etujoukoissa. Joulukuussa 2015 julkistettiin jo kolmas urakkasopimus: tällä kertaa pääurakoitsija Titan-2 valitsi Destian reaktorirakennuksen alueen maankaivuu- ja louhintatöiden toteuttajaksi. Destian Hanhikiven niemeltä saamat urakat ovat tarjonneet lukuisia työtilaisuuksia paikallisille aliurakoitsijoille, esimerkiksi maansiirtoyrittäjille.

Destian massiiviset maansiirtokoneet ovat tuttu näky Hanhikiven niemen työmaalla.

Rakennusliike Sorvoja

Hanhikivi 1 -hankkeessa toimineista paikallisista yrityksistä voi mainita esimerkiksi oulaistelaisen Rakennusliike Sorvojan, joka urakoi Fennovoimalle koulutusrakennuksen sekä pääporttirakennuksen. Voit tutustua koulutusrakennukseen katsomalla tämän sivun yläosasta löytyvän videon. Koulutusrakennus on paikallisen rakennusosaamisen taidonnäyte: urakkaan osallistui yhteensä 44 yritystä, joista 41 oli Pohjois-Pohjanmaalta.

Rakennusliike Sorvojan urakoima Fennovoiman koulutusrakennus on paikallisten rakennusyritysten taidonnäyte.

Ruskon Betoni

Oululaisen Ruskon Betonin ja pääurakoitsija Titan-2:n sopimus työmaan valmisbetonin toimittamisesta julkaistiin talvella 2016. Ruskon Betonin betonintoimitussopimuksen työllisyysvaikutukset näkyvät lähialueella jo nyt. Työmaan betoniasemien valmistuksesta ja pystytyksestä vastasi kalajokinen Steel-Kamet Oy. Asemien viereisen laboratorion on rakentanut Vieskan Elementti.

25 metrin korkeuteen kurottavat Ruskon Betonin betoniasemien sementtisiilot ovat työmaan uljaita maamerkkejä.

M-L Kallio

Pyhäjokinen yrittäjä Janne Kallio on työskennellyt Hanhikiven niemellä hankkeen alusta saakka, kohta parin vuoden ajan päivittäin. Fennovoiman kanssa tehdyn sopimuksen lisäksi Jannen ja hänen vaimonsa Mari-Liis Kallion omistamalla yrityksellä M-L Kallio Ay:lla on sopimus Destian kanssa alueen kunnossapitotöistä. Fennovoima on M-L Kallion suurin työllistäjä.

Hankkeen alusta saakka Hanhikiven niemellä töitä tehnyt Janne Kallio kehuu työmaan yhteishenkeä.

Sito

Hanhikivi 1 -hankkeeseen liittyy paljon myös suunnittelutyötä, jonka tekijät eivät työskentele työmaalla. Suomalainen konsulttitalo Sito tekee mm. pääurakoitsija Titan-2:lle vesirakentamisen suunnittelutöitä. Sitolla on hankkeeseen liittyvissä sunnittelutöissä kymmeniä ihmisiä. Lue lisää Siton kokemuksista täältä.


"Hanhikiven niemellä on miljardiluokan työmaa, jonka urakat tarjoavat alueen yrityksille erinomaiset mahdollisuudet kehittymiseen ja kasvuun."

Jaakko Sorvoja
Rakennusliike Sorvoja, toimitusjohtaja

"Työmaalla on niin hyvä yhteishenki, että joka päivä on mukava tulla töihin."

Janne Kallio
M-L Kallio Ay