Kesätyöntekijöiden kokemuksia

Fennovoima tarjoaa vuosittain kesätyö- ja harjoittelumahdollisuuksia eri alojen opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Alla Petteri, Sini ja Ida kertovat omista kokemuksistaan Fennovoiman kesäharjoittelijoina. 

Kesätyöntekijät vierailemassa Pyhäjoen laitospaikalla heinäkuussa 2016.

Petteri, EHS-trainee

"Olen geotieteiden maisterivaiheen opiskelija, ja suoritan parhaillaan ympäristötekniikan opintoja Oulun yliopistossa. Olin innoissani, kun keväällä  kuulin saaneeni kesätöitä Fennovoiman rakennustyömaalta Pyhäjoelta. Aloitin työt toukokuussa kahden viikon perehdytysjaksolla Helsingissä, minkä jälkeen siirryin Pyhäjoelle ympäristöosaston harjoittelijaksi. Työssäni olen tuottanut ympäristöosaston dokumentteja, valvonut työmaan ympäristöasioita sekä tehnyt ympäristön- ja luonnonsuojeluun liittyvää tarkkailua.

Mieleenpainuvin tehtäväni kesän aikana oli käydä katselmoimassa Porrauksen luonnonsuojelualueen kärkeen suunniteltua kairauspistettä. Oli sateinen ja tuulinen päivä, kun kahlasimme sadevarusteissa edestakaisin pitkin rantaviivaa ja tutkimme kairakoneen mahdollista reittiä porauspaikalle. Sen hetkistä tunnetta kuvaa hyvin mielikuva leikkivästä lapsesta kuralätäkössä. Hauskaa siis oli!

Fennovoiman projektissa ympäristöasiat huomioidaan laajasti ja monipuolisesti. Opintoni auttoivat minua sisäistämään erilaiset ympäristön tilaan liittyvät tehtävät, näkökulmat ja arvot, ja sitä kautta tukivat työtehtävien toteuttamista.

Kaikki Fennovoimassa ja Hanhikivi 1 -työmaalla työskennelleet ovat olleet uskomattoman mukavia, ystävällisiä ja energisiä. Oli hienoa nähdä, kuinka eri alojen asiantuntijat työskentelivät tiiviisti yhdessä projektin eri osa-alueilla. Kaiken kaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen kesääni Fennovoimalla ja iloinen saamastani mahdollisuudesta tehdä oman alani töitä."

Sini, Summer Trainee, Information Management

"Työskentelin kesän Fennovoiman dokumenttikoordinaattorina. Kulunut kesä oli minulle kolmas ydinvoima-alalla. Fennovoimalle hakeuduin, koska halusin nähdä millaista on työskennellä isossahankkeessa ja kasvavassa yrityksessä.

Kesän aikana tarkastin tuhansia dokumentteja ja tein yhteistyötä sekä Fennovoiman että laitostoimittajan asiantuntijoiden kanssa. Tehtäväni tarjosi hienon näköalapaikan koko organisaation toimintaan ja auttoi hahmottamaan, miten paljon suunnittelua ja ennakkovalmisteluja laaja projekti vaatii jo vuosia ennen voimalaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa.

Tuotantotalouden ja energiatekniikan opintoni Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ovat loppusuoralla. Ne ovat antaneet hyvän pohjan keskustelella ydinvoima-alan asiantuntijoiden kanssa sekä auttaneet ymmärtämään yrityksen toimintaa projektinhallinnan kannalta. Parasta kesätyöjaksolla oli se, ettei tekeminen loppunut kesken, vaan sain lisää vastuita ja mielipidettäni kuunneltiin myös tiimimme kehitystehtävissä. Koko kesän huipennus oli ehdottomasti kesätyöntekijöiden retki Pyhäjoen laitosalueelle – työmaan vilinää päivän verran seuratessa myös oma työpanos sai konkreettisen päämäärän!"


Ida, Summer Trainee, Project Planning 

"Opiskelen Aalto-yliopistossa energiatekniikkaa neljättä vuotta. Olen aina ollut kiinnostunut projektinhallintatehtävistä ja olinkin erittäin innostunut päästessäni Project Planning tiimiin työskentelmään. Voimalaitostekniikan sekä projektinhallinnan perusteiden opinnot auttoivat ymmärtämään, miten projektiorganisaatio toimii, mitä ydinvoimalan rakentaminen vaatii ja mitkä komponentit ovat tärkeimpiä. Minulla oli aikaisempaa kokemusta projektin aikataulutuksesta, joten sain nopeasti vastuulleni osan kuukausiaikataulujen päivittämisestä. Työssäni sain kokonaisvaltaisen kuvan projektin eri osa-alueista. Lisäksi tiimimme oli vastuussa monista raporteista ja suunnitelmista, joihin pääsin kommentoimaan sekä tuottamaan sisältöäkin.

Kasvavassa projektissa töitä riitti ja oli mahtavaa nähdä aitiopaikalta projektin etenemistä. Haastavat tehtävät ja nuorekas työyhteisö tekivät Fennovoimasta mahtavan kesätyöpaikan"