Ensimmäiset luottamushenkilöt aloittavat Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella

Ensimmäiset luottamushenkilöt aloittavat tänään tehtävissään Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella.

Työmaan yhteisen luottamusmiehen pestin ottaa vastaan oululainen Jouni Karekivi ja yleisenä työsuojeluvaltuutettuna aloittaa Mikko Lehtelä Raahesta. Molemmilla on pitkä kokemus luottamustehtävistä: Karekivellä rakennusalalta, Lehtelällä maanrakennusalalta ja terästeollisuudesta.

– On hienoa päästä mukaan näin ainutlaatuiseen hankkeeseen ja olla jo alkuvaiheessa mukana vaikuttamassa siihen, että työsuhdeasiat isolla, kansainväliseksi kasvavalla työmaalla hoituvat suomalaiseen tapaan, Karekivi ja Lehtelä toteavat.

Osa työmaasopimusta

Ydinvoimalatyömaan yhteinen luottamusmies ja yleinen työsuojeluvaltuutettu ovat yksi osa työmaasopimusta, jonka Fennovoima, laitostoimittaja RAOS Project Oy ja työmarkkinajärjestöt solmivat keväällä 2014. Sopimuksen tarkoitus on varmistaa, että ydinvoimalan rakentamisessa noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä ja yhteistyökäytäntöjä. Siinä sovitaan muun muassa tietojen vaihdosta, ongelmatilanteiden ratkaisusta, ammattiliittojen edustuksesta työmaalla sekä käytännön keinoista harmaan talouden estämiseksi.

Karekivi ja Lehtelä katsovat työmaasopimuksen kaltaisen yhteistyön antavan erinomaiset lähtökohdat paitsi projektin sujuvalle etenemiselle myös omiin luottamustehtäviinsä.

– Ennakkoon sovitut pelisäännöt helpottavat kaikkien hankkeen osapuolten työtä, ja niihin on hyvä myös meidän nojata. Juuri tällaista yhteistyötä ja suunnitelmallisuutta parhaimmillaan tuhansia ihmisiä työllistävällä työmaalla tarvitaan.

Karekivi ja Lehtelä valittiin luottamustehtäviin Rakennusliiton esityksestä haastatteluiden jälkeen. Henkilövalinnat sai tehdä Rakennusliitto, koska se edustaa suurinta toimialaa Hanhikivi 1 -työmaalla. Muut työmaasopimuksessa mukana olevat ammattiliitot, Metalliliitto, Sähköliitto ja toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro, saavat nimetä työmaalle liittokohtaiset luottamusmiehet, kun niiden oma raja toimialakohtaisista työntekijöistä työmaalla täyttyy.

Yritysten ja työntekijöiden tiedot työmaarekisteriin

Hanhikivi 1 -hanke tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja työntekijöille. Työmaalla työskentelee enimmillään arviolta 4000 työntekijää niin Suomesta kuin ulkomailta, ja alihankintaverkosto on laaja.

Fennovoima on hankkeen alusta valmistautunut mittavan alihankintaverkoston valvontaan ja harmaan talouden torjumiseen yhdessä ammatti- ja työnantajaliittojen, laitostoimittajan sekä eri viranomaisten kanssa.

Vuonna 2014 solmitun työmaasopimuksen mukaisesti Pyhäjoen työmaalla on otettu käyttöön työmaarekisteri, johon kerätään kaikkien työmaalla työskentelevien yritysten ja työntekijöiden ajantasaiset tiedot. Tähän mennessä työmaarekisteriin on kirjattu 135 yrityksen tiedot, joista 131 on suomalaisia. Lisäksi työmaalle valmistellaan viranomaispistettä, jossa työntekijät ja yritykset voivat asioida ja saada neuvontaa.

Lisätietoja:

Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen, p. 020 757 8449
Fennovoiman viestintäpäällikkö Heli Nikula, p. 020 757 8429 (myös Jouni Karekiven ja Mikko Lehtelän haastattelupyynnöt)