Fennovoima etenee Rosatomin kanssa

Fennovoima ja venäläisen Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas ovat allekirjoittaneet projektin kehityssopimuksen, joka tähtää sopimukseen ydinvoimalan toimittamisesta. Kehityssopimuksessa on linjattu yhteiset tavoitteet, joiden mukaan yhtiöt pyrkivät loppuvuoden neuvotteluissa kohti laitostoimitussopimusta.

Hanhikivi 1 -laitoksen toimitussopimus on tarkoitus allekirjoittaa vuoden 2013 loppuun mennessä. Lisäksi neuvotellaan Rusatom Overseasin tulosta Fennovoiman vähemmistöomistajaksi yhden kolmanneksen osuudella.

1200 megawatin AES-2006-reaktori vastaa kooltaan Fennovoiman omistajien tarpeita. Lisäksi Rusatom Overseasin tarjoama hankkeen toteutustapa ja muu kokonaisuus soveltuvat hyvin Fennovoimalle.

Rusatom Overseasin myötä Pyhäjoelle rakennetaan painevesilaitos AES-2006, joka on VVER-laitosten tuorein kehitysaskel. Laitostyyppi noudattaa IAEA:n ja eurooppalaisia vaatimuksia, ja sen suunnittelu päivitetään vastaamaan uusimpia suomalaisia turvallisuusvaatimuksia. Suomessa Loviisassa on käytössä kaksi VVER-440-laitosyksikköä, joita on käytetty turvallisesti vuosikymmeniä. AES-2006:ta vastaavaa laitosta on tilattu eri puolille maailmaa, ja lisäksi laitostyyppiä rakennetaan parastaikaa Venäjälle.

Suorat neuvottelut ydinvoimalaitoksen toimittamisesta aloitettiin Rusatom Overseasin kanssa tämän vuoden huhtikuussa. Helmikuusta 2013 saakka Fennovoima on käynyt suoria neuvotteluita myös Toshiban kanssa, mutta nyt Fennovoima keskittyy neuvotteluihin vain Rusatom Overseasin kanssa.

Fennovoiman taustalla on 60 teollisuuden ja kaupan sekä energia-alan yhtiötä eri puolilta Suomea. Kaikki Fennovoiman omistajat päättävät jatkostaan hankkeessa ennen laitostoimitussopimuksen tekoa.

Lisätietoja:

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja, Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen, puh. 020 757 9247
Fennovoiman toimitusjohtaja Juha Nurmi, puh. 020 757 9214
Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström, puh. 020 757 9230
Fennovoiman ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen, puh. 020 757 9208
Rusatom Overseasin PR-johtaja Ivan A. Dybov, puh. +7 915 035 0699