Framatome-Siemens toimittaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen automaation

Automaation päätoimittajaksi on vahvistunut ranskalais-saksalainen Framatome-Siemens-konsortio. Sopimuksen myötä kaikki Hanhikivi 1 -projektin tärkeimmät toimittajat on nyt valittu.

Voimalaitoksen pääurakoitsija Titan-2 ja Framatome-Siemens allekirjoittivat sopimuksen Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen automaation toimittamisesta. Sopimuksen mukaan Framatome vastaa suojausautomaation ja Siemens käyttöautomaation toimittamisesta.

”Automaatiosopimus on tärkeä merkkipaalu koko Hanhikivi 1 -hankkeelle. Viimeinen päätoimittaja on nyt valittu ja laitoksen suunnittelu- ja luvitusaineiston laatiminen voi edetä aikataulumme mukaisesti. Framatome-Siemensilla on kokemusta sekä suomalaisista turvallisuusvaatimuksista että venäläisestä VVER-teknologiasta”, toteaa Fennovoiman projektijohtaja Jouni Takakarhu ja jatkaa ”Hankkeen toimitusketjussa on tällä hetkellä sovittuna yhteensä noin 1000 toimitussopimusta.”

Fennovoima oli osallisena neuvotteluissa hankkeen luvanhaltijan roolissa ja varmisti, että Hanhikivi 1 -laitoksen automaation toteuttajiksi saadaan yksi alan parhaiten tunnetuista toimijoista.

”Framatome ja Siemens tulevat osallistumaan Hanhikivi 1 -laitoksen automaation suunnitteluun, toteutukseen ja analysointiin. Tavoitteenamme on saada rakentamislupa vuonna 2021. Tämä edellyttää laitoksen alustavan turvallisuusselosteen valmistelun ja toimittamisen Säteilyturvakeskukselle. Samalla kun tähän liittyvä perussuunnittelu etenee, valmistaudutaan projektissa rakentamiseen. Jotta rakentamaan päästään heti rakentamisluvan myöntämisen jälkeen, on koko toimitusketjun valmistelussa suomalaisiin vaatimuksiin vielä paljon tehtävää”, sanoo Fennovoiman COO Timo Okkonen.

Ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmien avulla ohjataan, suojataan ja valvotaan laitosta sen turvallisen ja häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi.

Haastattelupyynnöt: