Sarah Don, Fennovoiman käytönsuunnitteluinsinööri

Fennovoimalle maailman parhaasta yliopistosta

Käytönsuunnitteluinsinööri Sarah Don aloitti Fennovoimalla vuodenvaihteessa ja on tyytyväinen valintaansa. ”Fennovoima on erinomainen työpaikka. Olen tuntenut oloni tervetulleeksi alusta lähtien.”

Sarah Don on uusi kasvo Fennovoiman käyttötiimissä. Puoli vuotta sitten käytönsuunnitteluinsinöörinä yhtiössä aloittanut australialainen siirtyi yhtiöön Yhdysvalloista Massachusetts Institute of Technologystä (MIT), joka on lukuisia kertoja maailman parhaaksi rankattu yliopisto.

Sarah työskenteli MITin ydinreaktorilaboratoriossa käyttöpäällikkönä vastaten tutkimusreaktorin käytöstä. Työskennellessään aiemmin osa-aikaisesti reaktorioperaattorina hän suoritti kaksi ydintekniikan tutkintoa MIT:ssä ja toisen maisterintutkinnon ydinteknologian lääketieteellisistä sovelluksista UMass Lowell -yliopistossa.

– Nautin työstäni MIT:n tutkimusreaktorilla todella paljon ja päädyin työskentelemään siellä yksitoista vuotta. Ennen siirtymistäni Fennovoimaan toimin tutkimusreaktorin käyttöpäällikkönä viisi ja puoli vuotta. Työskentelimme siellä ydinmateriaalien tutkimuksen ja operatiivisen huippuosaamisen etulinjassa, mikä oli hyvin kiinnostavaa, Sarah kertoo aiemmasta työstään.

Fennovoima tuntui täydelliseltä mahdollisuudelta

Fennovoimalle Sarah ei suinkaan päätynyt sattumalta. Uuden ydinvoimalaitoksen rakentaminen ja mahdollisuus asua Suomessa vetivät häntä puoleensa ja saivat hakemaan yhtiöön töihin. Sarah oli vieraillut Suomessa vuonna 2019 ja ihastunut maahan.

– Olin jo pitkään halunnut työskennellä suuressa ydinvoimalahankkeessa, ja Hanhikivi 1 -hanke vaikutti täydelliseltä mahdollisuudelta.

Sarah on tyytyväinen päätökseensä ja viihtyy niin Fennovoimalla kuin Suomessa.

Haluatko työskennellä Sarahin kanssa yhdessä Suomen suurimmista projekteista? Palkkaamme jälleen uusia osaajia. Lähetä hakemuksesi 17.1.22 mennessä.

– Fennovoima on erinomainen työpaikka, ja olen tuntenut oloni tervetulleeksi alusta lähtien. Fennovoimalaisten kanssa on helppo työskennellä. Kaikki ovat hyvin motivoituneita työskentelemään Hanhikivi 1 -hankkeen eteen – työn ja vapaa-ajan terveellistä tasapainoa kunnioittaen. Lisäksi sekä minä että mieheni olemme nauttineet elämästämme Suomessa. Maa on ottanut meidät hyvin vastaan ja tuntuu mukavalta paikalta elää. Olin onnekas saadessani tämän paikan, insinööri kertoo hymyillen.

Alkuun perehdytystä ja vastuullisia työtehtäviä

Fennovoiman käyttöyksikössä työskentelee tällä hetkellä kahdeksan asiantuntijaa, mutta yksikkö kasvaa tulevina vuosina reippaasti. Jo ennen laitoksen käyttöönottoa yksikkö tulee olemaan Fennovoiman organisaation suurin.

Sarah Donin ensimmäiset kuukaudet Fennovoimalla ovat sisältäneet paljon koulutuksia ja uuden opiskelua mutta myös vastuullisia työtehtäviä. Käytönsuunnitteluinsinöörinä Sarah vastaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalan käyttöprosessien hyväksynnästä mutta on ehtinyt osallistua myös Hanhikivi 1 -laitoksen perussuunnittelun katselmointiin. Samalla uudet työkaverit ovat tulleet tutuiksi.

– Olen nauttinut työskentelystä kaikkien tiimin jäsenten kanssa. Olemme kaikki innostuneita tulevasta laitoksesta. Jaamme kokemuksiamme ja keskustelemme siitä, miten aiomme laitosta käyttää, Sarah hymyilee.

Miellyttävä työympäristö

Ydinvoima-ala on tiukasti säänneltyä ja alalla työskentely voi siksi vaikuttaa haastavalta, mutta Sarah näkee asiassa myös toisen puolen. Hänen mukaansa toimintaa vahvasti ohjaava turvallisuuskulttuuri tekee työskentelystä mieleistä.

– Fennovoimassa, kuten ydinvoima-alalla yleensäkin, turvallisuuskulttuuri ohjaa toimintatapojamme. Turvallisuuskulttuuri auttaa tiimejä toimimaan hyvin yhdessä, koska kaikilla on yhdenmukaiset arvot ja yhteinen käsitys keskeisistä tavoitteista. Turvallisuuskulttuuri ei tarkoita vain sitä, että suunnittelemme turvallisen laitoksen vaan se liittyy myös tapoihin, joilla pidämme kokouksia, kyseenalaistamme ideoita, olemme avoimia muiden palautteelle ja pyrimme jatkuvaan parantamiseen. Kaiken kaikkiaan turvallisuuskulttuuri tekee ydinvoima-alasta miellyttävän työympäristön.

Sarahin mukaan Fennovoiman työkulttuurissa korostuvat arvot tukevat turvallisuutta ja kuvastavat myös hänen omia arvojaan.

– Luotettavuus, yhteistyö, suoraselkäisyys, rehellisyys ja myötätunto ovat selkeästi todella tärkeitä arvoja Fennovoimassa ja ne ovat tärkeitä arvoja myös minulle henkilökohtaisesti. Tunnen, että Fennovoima on minulle sopiva työpaikka.

Polkupyörällä tutustumaan Pyhäjoelle

Helsinki on hurmannut työmatkansa polkupyörällä kulkevan Sarahin helppokulkuisuudellaan ja kauneudellaan. Piirtämistä ja maalaamista rakastava ydininsinööri tekee viikonloppuisin retkiä eri puolille kaupunkia ja ikuistaa näkemäänsä paperille.

Ensimmäisellä lomallaan Sarah aikoo kuitenkin suunnata polkupyörällään Helsingistä Pyhäjoelle, jossa hän haluaa tutustua Hanhikiven niemen laitospaikkaan, Pyhäjokeen ja siellä ja työskenteleviin työkavereihin.

– Pyörällä Helsingistä Pyhäjoelle. En ole koskaan polkenut yhdellä kertaa niin pitkälle, mutta Suomi vaikuttaa erinomaiselta paikalta pyöräretkeilyyn, Sarah toteaa innostuneesti.

Lisää uratarinoita

Jörg Nicklis: "Suomessa elämä on vähemmän stressaavaa"