A smiling woman sitting in a sofa in front of a window.

Työharjoittelussa Fennovoimalla

Pamela Nicklis-Hamann suoritti kuuden viikon työharjoittelun Fennovoiman viestintäosastolla. Harjoittelu oli osa TE-toimiston kotoutumiskoulutusta maahanmuuttajille. Pamela on kotoisin Perusta, mutta muutti 20 vuotta sitten Saksaan ja nyt hän asuu Suomessa. Ennen Suomeen muuttoa, Pamela asui monissa eri maissa miehensä työn takia. Miten Pamela päätyi Suomeen ja millainen kokemus harjoittelu oli?

Paluu työelämään

Työharjoittelu oli hieno kokemus. Alussa oli hieman totuttelemista uusiin työvälineisiin, mutta jo muutaman päivän jälkeen olin ajan tasalla. Parasta oli, että harjoittelussa kaikki toimistokäytänteet tulivat jälleen tutuiksi ja tutustuin mukaviin kollegoihin Fennovoimalla. Valitettavasti koronatilanteen takia en tavannut kaikkia kasvotusten. Oli kuitenkin mukavaa huomata, että hyvien työvälineiden ja auttavien kollegoiden ansiosta kaikki sujui hyvin myös etänä.

Ammatillinen tausta

Aikaisemmin olen työskennellyt lähinnä johdon assistenttina. Ensin Perussa viisi vuotta ja sitten Saksassa 12 vuoden ajan. Minulla on myös kokemusta tilauskäsittelijän tehtävistä. Ennen Suomeen muuttoa asuimme Yhdysvalloissa ja Ranskassa mieheni töiden takia. Nykyään mieheni työskentelee sopimustenhallintapäällikkönä Fennovoimalla.

Uusi elämä Suomessa

Suomessa asuminen on mahtavaa. Tunsin oloni kotoisaksi jo puolen vuoden asumisen jälkeen enkä enää haluaisi asua muualla. Olen tyytyväinen päätökseemme asettua tänne. Suomi on turvallinen ja hyvin järjestäytynyt maa, jossa on hyvät koulutusmahdollisuudet ja työ- ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Suomen luonto on upea, ja tykkään asua meren lähellä.

Kulttuurieroja

On vaikea verrata maiden kulttuurieroja, sillä kaikissa maissa joissa olen asunut, on omat hyvät ja huonot puolensa. Suomen, Saksan ja Perun välillä on valtavia kulttuurieroja. Muutaman esimerkin mainitakseni: Me perulaiset olemme melko ulospäinsuuntautuneita, spontaaneja ja äänekkäitä. Saksassa ja Suomessa taas asioita ennakoidaan paremmin ja ihmiset ovat hiljaisempia. Suomi on erittäin moderni maa, ja monet palvelut toimivat verkossa ja sovelluksien avulla. Saksassa moni asia on tapahtuu perinteisemmin, esimerkiksi käteinen raha ja lankapuhelimet ovat edelleen yleisiä. Mielestäni saksalainen yrityskulttuuri on virallisempi ja hierarkkisempi, kun taas Suomessa yrityskulttuuri on tasa-arvoisempi ja rennompi.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Nyt kun olemme asettuneet Suomeen, haluan palata työelämään. Koska minulla on kokemusta ulkomailla asumisesta ja kansainvälisistä työyhteisöistä, haluaisin työskennellä kansainvälisessä yrityksessä, jolla olisi mielellään liiketoimia englannin-, saksan- tai espanjankielisissä maissa. Haluan myös jatkaa suomen kielen opiskelua, sillä omasta kokemuksestani tiedän, miten tärkeää on osata ja ymmärtää paikallisten äidinkieltä. Haluaisin myös matkustella enemmän Suomen sisällä ja tilanteen salliessa tutustua myös muihin pohjoismaihin.  

Lue lisää harjoittelumahdollisuuksistamme opiskelijoille.

Lisää uratarinoita

A group photo of a young woman, and two young men in front of a window, smiling.

Kesätyö Fennovoimalla antoi mahtavia työkavereita ja kartutti työkokemusta

Kaisa Pellinen, Safeguards-päällikkö

Fennovoiman onnellinen Safeguards-päällikkö