Fennovoima viisi vuotta

Maamme kolmas ydinvoimayhtiö näki päivänvalon viisi vuotta sitten, kun Fennovoima perustettiin. Yhtiö ja hanke julkistettiin 6.6.2007.

 

Fennovoiman perusti joukko suomalaisia yrityksiä saadakseen toimintaansa kohtuuhintaista sähköä. Yhdeksi osakkaaksi valittiin ydinvoimaosaaja E.ON. Nykyään Fennovoimalla on 68 osakasta.

Ensimmäisten viiden vuoden aikana Fennovoima on saavuttanut suuria virstanpylväitä. Ympäristövaikutusten arviointi sijoituspaikkavaihtoehdoista tehtiin vuonna 2008, ja tammikuussa 2009 jätettiin valtioneuvostolle periaatepäätöshakemus.

Valtioneuvosto antoi Fennovoimalle periaatepäätöksen toukokuussa 2010, ja eduskunta vahvisti sen saman vuoden heinäkuussa.

Vuonna 2011 yhtiö sai valmiiksi ydinvoimalan sijoituspaikan valitsemiseksi tehdyt monipuoliset selvitykset, joiden perusteella Suomen kolmanneksi ydinvoimapaikkakunnaksi valittiin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjoki.

Vuonna 2012 Fennovoiman noin 70 työntekijää ja kymmenet ulkopuoliset konsultit arvioivat Arevalta ja Toshibalta saatuja tarjouksia ydinvoimalan toimittamisesta. Ydinvoimalan toimittaja valitaan vuonna 2012 tai 2013. Tämän jälkeen tarkentuu koko hankkeen aikataulu.