Fennovoiman ydinvoimala Pohjois-Suomeen

Fennovoimalla on ydinvoimalansa sijoituspaikaksi vastedes kaksi vaihtoehtoa: Pohjois-Suomessa sijaitsevat Pyhäjoki ja Simo. Ruotsinpyhtää ei ole enää Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspaikkavaihtoehto.

 

Fennovoima täsmensi periaatepäätöshakemustaan työ- ja elinkeinoministeriölle sijoituspaikkojen osalta 11. joulukuuta.

Fennovoima on yli kaksi vuotta selvittänyt sijoituspaikkojen turvallisuuteen, ympäristöön, yhteiskuntaan sekä rakentamiseen ja käyttöön liittyviä tekijöitä ja karsinut sijoituspaikkavaihtoehtojaan selvitysten mukaan. Alun perin mukana oli lähes 40 paikkaa eri puolilta Suomea ja nyt siis kaksi kuntaa Pohjois-Suomessa.

Säteilyturvakeskuksen lokakuussa antaman lausunnon mukaan Pyhäjoki ja Simo sopivat ydinvoimalan sijoituspaikoiksi.

Uuden ydinvoimalaitospaikkakunnan perustaminen Suomeen hajauttaa sähköntuotantoa maantieteellisesti ja parantaa näin maan huoltovarmuutta. Tämän on todennut muun muassa Huoltovarmuuskeskus Fennovoiman hankkeesta antamassaan lausunnossa.

Pyhäjoki ja Simo sekä niitä ympäröivät seutukunnat tukevat vahvasti Fennovoiman hanketta ja haluavat ydinvoimalan alueelleen. Ruotsinpyhtää on vuoden 2010 alusta lukien osa uutta Loviisan kaupunkia, jossa ei ole riittävän vakaata tukea toisen ydinvoimapaikan avaamiseen kaupungin alueelle.

Fennovoima valitsee ydinvoimalansa sijoituspaikan valtioneuvoston periaatepäätöksen pohjalta. Valtioneuvoston ja eduskunnan on määrä päättää asiasta vuonna 2010.

Lue koko tiedote. Tutustu myös Fennovoiman sijoituspaikkavaihtoehtoihin.