Fennovoiman mielipidekysely kertoo Hanhikivi 1 -hankkeen kannatuksen nousseen uuteen ennätykseen vuonna 2021..

Fennovoiman kyselyn mukaan 77,4 prosenttia pyhäjokisista kannattaa ydinvoimalan rakentamista. Koko tutkimusalueella 74 prosenttia asukkaista suhtautuu Hanhikivi 1 -hankkeeseen myönteisesti. Kuva: Kuulu Oy

Hanhikivi 1 -hankkeen kannatus ennätyskorkealla – 77,4 % Pyhäjoen asukkaista ydinvoimalan takana

Fennovoiman mielipidekysely kertoo Hanhikivi 1 -hankkeen kannatuksen nousseen uuteen ennätykseen. Laitospaikkakunnan lisäksi ydinvoimalan rakentamisella on historiallisen korkea 74 prosentin kannatus koko tutkimusalueella.

Hanhikivi 1 -hanke on saanut tuoreimmassa mielipidekyselyssä historiansa kovimmat lukemat. Fennovoiman kyselyn mukaan 77,4 prosenttia pyhäjokisista kannattaa ydinvoimalan rakentamista. Koko tutkimusalueella 74 prosenttia asukkaista suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht arvioi, että Hanhikivi 1 -hankkeen vahva paikallinen kannatus heijastelee suomalaisten myönteistä suhtautumista ydinvoimaan.

– Vaikka kaikki suomalaiset eivät kannata ydinvoimaa, suhtautuu suurin osa siihen käytännönläheisesti ja realistisesti. Hanhikivi 1 -voimalaitoksella on ollut alusta lähtien vahva paikallinen kannatus, ja hankkeen edetessä tuki on vain vahvistunut.

Kannatus vahvistunut Pyhäjoella ja lähiseudulla

Laitospaikkakunnalla Pyhäjoella kannatus on vahvistunut 3,2 prosenttiyksikköä, sillä edellisvuonna Hanhikivi 1 -hanketta kannatti 74,2 prosenttia kuntalaisista.

Yhteenlaskettuna Pyhäjoen sekä sen naapurikuntien Kalajoen, Merijärven, Oulaisten ja Raahen asukkaista 74 prosenttia suhtautuu myönteisesti ydinvoimalan rakentamiseen. Koko tutkimusalueella hankkeen kannatus on noussut vuoden aikana 4,9 prosenttiyksikköä. Vuonna 2020 yhteenlaskettu kannatus oli 69,1 prosenttia.

Hanhikivi 1 -hankkeen kannatus ennätyslukemiin 2021

Hanhikivi 1 -hankkeen edelliset ennätyslukemat ovat vuodelta 2019, jolloin 76,5 pyhäjokisista ja 71,1 prosenttia koko tutkimusalueen asukkaista suhtautui myönteisesti ydinvoimalan rakentamiseen.

Suurin muutos neutraalisti suhtautuvien määrässä

Vuoteen 2020 verrattuna Hanhikivi 1 -hankkeen vastustus on laskenut 3,3 prosenttiyksikköä Pyhäjoella ja 1,1 prosenttiyksikköä koko tutkimusalueella. Suurin muutos on tapahtunut neutraalisti suhtautuvien määrässä, joka on laskenut 3,9 prosenttiyksikköä koko tutkimusalueella.

– Vaikuttaa siltä, että osa aikaisemmin neutraalisti suhtautuneista kannattaa nyt Hanhikivi 1 -voimalan rakentamista, Specht sanoo.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachmin Specht arvioi, että Hanhikivi 1 -hankkeen vahva paikallinen kannatus heijastelee suomalaisten myönteistä suhtautumista ydinvoimaan.
Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht haluaa kiittää koko seutukuntaa Hanhikivi 1 -hankkeen vahvasta kannatuksesta. Kuva: Amanda Aho

Fennovoiman mielipidekyselyn tulokset ovat linjassa Energiateollisuus ry:n Mielipiteet ydinvoimasta -tutkimuksen kanssa, jonka mukaan hitusen alle puolet eli 49 prosenttia suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan täysin tai ainakin pääpiirteittäin myönteisesti.

Norstat Finland haastatteli loka-marraskuussa puhelimitse 855 satunnaisesti valittua Pyhäjoen ja lähiseudun kuntalaista. Kyselyyn osallistui 388 pyhäjokista ja 467 ympäristökuntien asukasta. Virhemarginaali on enimmillään ± 3,1 prosenttiyksikköä. Fennovoima on teettänyt Norstatilla mielipidekyselyitä vuodesta 2008.