Rosatom: Päätoimitussopimukset vuodenvaihteeseen mennessä, projekti jalkautuu Suomeen ensi vuonna

Tänään Oulussa järjestetyssä Oulun kauppakamarin ydinvoimavaliokunnan järjestämässä suurhankeinfossa Rosatom Overseasin viestintäjohtaja Roman Dyukarev kertoi, että neuvottelut pääurakoitsijoiden valinnasta ovat käynnissä ja pääsopimukset sovitaan vuoden loppuun mennessä.

Myös suomalaisia toimijoita on ollut mukana pääurakoitsijaneuvotteluissa. Alihankintaneuvottelut suomalaisyritysten kanssa puolestaan käynnistyvät ensi vuoden alkupuolella. Tarkemmat tiedot hankinnoista ja aikatauluista julkaistaan pääurakoitsijoiden internet-sivuilla alkuvuodesta 2015 alkaen.

Rosatomin suunnitelmien mukaan he avaavat ensi vuoden aikana sekä projektitoimiston Helsinkiin, että myöhemmin työmaatoimiston Pyhäjoelle.

Rosatom on jo pitkään selvittänyt suomalaisten yritysten valmiuksia ja he arvioivat, että kotimaista työvoimaa voidaan käyttää rakentamisessa merkittävä määrä. Myös projektiin muodostuvan laajan alihankintaverkoston yhtiöt hakevat paikallisia yhteistyökumppaneita ja työntekijöitä.

Yrittäjille on tarjolla monipuolista tukea pääsemiseksi mukaan hankkeeseen. Fennovoima ja Rosatom tulevat yhdessä jatkamaan aktiivista tiedotustyötä projektista, sen eri vaiheista, urakoista, hankinnoista ja aikataulusta. Myös alueen kunnat, yrittäjäjärjestöt, Finnuclear ry ja muut tahot auttavat valmistautumaan hankkeeseen.

Myös Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima Oy on liittynyt Finnuclearin jäseneksi. Rosatom haluaa tätäkin kautta päästä entistä tiiviimpään kontaktiin suomalaisen ydinalan teollisuuden kanssa.

Fennovoima ja Rusatom Overseas allekirjoittivat laitostoimitussopimuksen joulukuussa 2013. Sovitun aikataulun mukaan voimala tuottaa sähköä vuonna 2024.