Titan-2 ja Rolls-Royce sopimukseen suojausautomaation ensimmäisen vaiheen suunnittelusta

Hanhikivi 1 -laitosyksikön suojausautomaation tärkeimpien arkkitehtuuriosien suunnittelijaksi on vahvistunut Rolls-Royce Civil Nuclear SAS.

Kyseessä on merkittävä sopimus Titan-2:n ja Rolls-Roycen välillä, koska toimitettavan aineiston pohjalta voidaan edetä kohti yksittäisten automaatiojärjestelmien varsinaista suunnitteluvaihetta. Sopimuksen mukaisesti Rolls-Royce suunnittelee ja toimittaa arkkitehtuuria koskevan dokumentaation Fennovoimalle vuonna 2016.

Titan-2:n hallituksen puheenjohtaja Gregory Naginsky on tyytyväinen, että Hanhikivi 1 -hankkeeseen on saatu mukaan Rolls-Roycen tapainen iso yhtiö, joka on johtava alallaan myös kansainvälisesti. Rolls-Royce on kokenut suojausautomaatiotoimittaja ydinvoimalaitossektorilla: se osallistuu muun muassa Loviisan yksiköiden automaatiouudistukseen, jolla kahden käyvän laitosyksikön suunniteltu käyttöikä varmistetaan automaation osalta.

- Ottaen huomioon, että Suomessa on erityisen tiukka viranomaisvalvonta, sopimus alleviivaa Titan-2:n luottamusta Rolls-Roycen tukeen ja ammattitaitoon turvallisuuden kannalta kriittisten automaatiojärjestelmien suunnittelussa ja lisensioinnissa. Olemme myös ylpeitä voidessamme tukea Rosatomin uutta VVER-reaktorin rakentamista Euroopassa, Rolls-Royce Civil Nuclear SAS:n automaatiojohtaja Eric Blanc toteaa. 

Fennovoima oli osallisena neuvotteluissahankkeen omistajan roolissa ja varmisti, että Hanhikivi 1 -laitoksen automaation arkkitehtuurisuunnittelun toteuttajiksi saadaan yksi alan parhaista toimijoista.

 

Taustaa arkkitehtuurista ja automaatiojärjestelmistä

Arkkitehtuuri määrittää muun muassa automaatiojärjestelmien rajapinnat sekä sen, miten yksittäiset järjestelmät ovat riittävästi erotettuina toisistaan. Automaatiojärjestelmät puolestaan ovat ydinturvallisuuden kannalta tärkeitä: ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmien avulla valvotaan, ohjataan ja suojataan laitoksen reaktorin, järjestelmien ja laitteiden toimintaa. Ne toimivat joko automaattisesti tai ohjaajien käynnistäminä silloin, kun laitoksen käyttö tai turvallisuus sitä edellyttää.

Erityisesti suojausautomaation tehtävä on havaita ydinreaktorin ja järjestelmien epänormaalit toimintatilat ja muodostaa automaattisesti signaalit kyseisessä tilanteessa tarvittavien turvallisuustoimintojen käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Hanhikivi 1 -laitoksessa tulee olemaan useita toisistaan erotettuja automaatiojärjestelmiä, joilla varmistetaan laitoksen turvallinen toiminta ja alasajo erilaisissa tilanteissa. Arkkitehtuurin suunnittelu ja toteutus on tiukassa valvonnassa, koska siinä käytetään automaatioon sovellettavista korkeimman turvaluokituksen mukaisia suunnittelu- ja laadunhallintamenetelmiä. Automaation pitää olla kokonaisuudessaan valmis, asennettu ja toimintakuntoinen ennen laitoksen käyttöönottoa.

 

Lisätiedot:

TITAN-2: Sergey Zaves, Deputy Executive Director for External Communications & PR of Hanhikivi 1 NPP Construction Program ([email protected], +79 194 104 848)

Rolls Royce Civil Nuclear SAS: Stéphane Lessi, Customer Business Director, ([email protected], +33 787 46 11 21)

Fennovoima: Minna Forsström (haastattelupyynnöt Hanna Vanhatalo kautta, [email protected], +358 20 757 8610)