Tutkimus: Fennovoiman sähköstä tasapuolisin hyöty

Fennovoiman hankkeen toteutuessa paikalliset sähköyhtiöt ja uudet toimialat Suomessa pääsevät hyötymään kohtuuhintaisesta sähköstä. Kolmea ydinvoimaluvan hakijaa verrattaessa kohtuuhintaisen sähkön hyödyt jakautuvat tasaisimmin, jos seuraavan ydinvoimalan rakentaa Fennovoima.

Tähän tulokseen on päätynyt ”Ydinvoimainvestointien vaikutukset elinkeinoelämän ja kotitalouksien sähkön hintaan” -tutkimus, jossa tarkastellaan kaikkien kolmen vireillä olevan ydinvoimahankkeen vaikutuksia Suomen kansantalouteen. Tutkimus tuo uutta tietoa muun muassa Fennovoiman yhteiskunnallisista vaikutuksista ja eroista kahteen muuhun hakijaan.

Tutkimuksen mukaan Fennovoiman hanke hyödyttäisi kansantaloudellisesti merkittäviä toimialoja, kuten metalliteollisuutta, elintarviketeollisuutta ja kauppaa. Ne eivät ole tähän mennessä päässeet osalliseksi kohtuuhintaisen ydinsähkön omistuksesta. Tutkimuksessa todetaan, että TVO:n hankkeessa korostuisi metsäteollisuuden hyöty muun teollisuuden sekä kaupan kustannuksella ja Fortumin hankkeessa hyödyn saisi yhtiö.

Fennovoima tarjoaa mahdollisuuden edullisempaan sähköön myös yhtiön sähköyhtiöosakkaiden asiakkaina oleville kotitalouksille ja pienyrityksille, kertoo tutkimus. Omassa omistuksessa oleva, omakustannushintainen ydinsähkö laskisi vähittäishintoja pienentäessään yhtiöiden riippuvuutta kalliista pörssisähköstä. Tutkimuksen mukaan Fennovoiman sähköyhtiöosakkaiden myymän sähkön hinta voisi laskea Fennovoiman myötä noin kymmenen prosenttia.

Tutkimuksen ovat tehneet Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ja Palkansaajien tutkimuslaitos. Työryhmään kuului myös professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta. Tutkimuksen on rahoittanut Fennovoima.

Lue koko tutkimus Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen internetsivuilta > Raportit-sarjan osa 218.